Waarom Joy en ik van training houden

 

In mijn vorige post beschreef ik mijn ethische vragen bij training. Heb je die gezien? Korte samenvatting: wie ben ik om criteria en doelen voor een ander levend wezen te stellen? Als iemand dat bij mij zou doen, zou ik me daar niet prettig bij voelen. Ik bepaal het liever zelf! Maar de strekking van die post was dat ik toch écht een trainer in hart en nieren ben. Hier deel ik nog wat praktische voordelen van training.

 

 

1. Geestelijke conditie
Nieuwe dingen leren zorgt voor een gezond brein. Er zijn hier een aantal onderzoeken naar gedaan en wat blijkt? Net zoals het kweken van spieren om mee te rennen, zorgt training voor een betere geestelijke conditie. Door de training goed op te zetten, leert een paard dat leren leuk is, en niet al te moeilijk. Hierdoor zien we dat paarden vaak liever hun eten verdienen in een trainingssessie dan het zomaar ‘gratis’ in een emmer te krijgen. Dit noemen we contrafreeloading. Joy laat zonder moeite een emmer muesli staan om met mij om hooibrokjes te trainen. Ze weet dat het altijd gezellig is, en dat ik nooit te moeilijke vragen stel. Én er zijn snacks! Dubbele winst!

Side note: training waarin er niet iets nieuws wordt geleerd mist dus dit positieve effect. 5 minuten draven, 3 minuten galopperen en nogmaals 5 minuten draven draagt niet per se bij aan het fit houden van de geest van jouw paard. Niet alles hoeft nieuw te zijn, zolang je maar regelmatig nieuwe dingen toevoegt aan jullie trainingsschema.

2. Meer herkenning en minder stress
Door in een veilige trainingssituatie jouw paard vertrouwd te maken met bepaalde onnatuurlijke of spannende dingen, zoals de bekapper, de trailer of buiten wandelen, neem je veel stress en mogelijk gevaar weg als ’t voor ’t echie is. Je paard maakt soms wel het onderscheid tussen ‘echt’ en ‘training’, maar iedere vorm van herkenning is mooi meegenomen.

Bovendien vraag ik bewust om hele simpele en doorgewinterde oefeningen tijdens de behandeling van de dierenarts bijvoorbeeld. Alle gezelligheid en positiviteit die het paard ervoer tijdens de eerdere trainingen, komt iedere keer weer een beetje boven op het moment dat we deze oefeningen doen. Zo ben ik dol op apporteren rond de trailer!

3. Liefde en vriendschap
Het zorgt voor een vertrouwensband tussen jou en je paard. Je kan tegen je paard zeggen dat je van hem/haar houdt (en dat moet je ook zeker blijven doen 😊 ) maar soms is het ook goed om het te laten zien. Het mooie van training is dat je actief en bewust communiceert. Als jouw paard aangeeft dat een bepaalde vraag te moeilijk is, kan je hier direct op inspelen en jouw paard helpen. Al deze momenten bij elkaar laten jouw paard ervaren dat jij er altijd voor hem/haar bent.

4. Tijdvacuüm/ Activiteitengebrek
Als je kijkt naar de dagindeling van het wilde paard, verschilt dat nogal van de dagindeling van onze eigen paarden. Onze paarden kunnen hun eten niet bij elkaar scharrelen, hoeven niet te vluchten voor roofdieren en kunnen vaak geen lange afstanden afleggen. Dat geeft veel lege ‘gaten’ in hun dagrooster. Ze hebben echt veel minder te doen en dit kan makkelijk voor verveling zorgen. Training helpt een beetje met de invulling en variatie van het dagelijks leven van ons gedomesticeerde paard.

5. Lichamelijk fit
Zelfs het mooiste en natuurlijkste paddock paradise geeft een paard bij lange na niet de lichamelijke uitdaging waarvoor hun lichaam geëvolueerd is. Ik heb het dan over spieropbouw, conditie, souplesse, maar ook het bewustzijn en het aansturen van de benen. Op onze mooie rechte weides wordt dit laatste deel amper aangesproken, terwijl het zo belangrijk is om het lichaam fit te houden. Paarden die hun benen slecht optillen of overal tegenaan lopen… Het vergt soms wat tijd en aandacht, maar met training kan je dit bewustzijn verbeteren.

6. Therapie / omgaan met problemen en angsten
Dit deel had ik al beschreven in mijn vorige post, maar ik kan het niet vaak genoeg benadrukken. Ik vind het onze verantwoordelijkheid om het welzijn van onze paarden hoog te houden, en het omgaan met problemen hoort hier zeker bij. Als het basisniveau van spanning of angst al door ’t dak is, kan training een paard zeker helpen. Door de stapjes klein en behapbaar te maken, wordt de training een soort levenstherapie. We knippen het dagelijks leven op en introduceren de stapjes één voor één. Met ieder stapje laten we het paard keuzevrijheid en controle ervaren.

 


Zo! Dat zijn mijn favoriete redenen waarom Joy en ik zo van training houden. Er zijn er natuurlijk nog véél meer. Staat de jouwe er niet bij? Vul ‘m dan zeker hieronder aan 🙂 .