Verlatingsangst bij paarden

1

Paarden voelen zich veilig bij andere paarden. De groep zorgt voor overleving en comfort. Het is daarom best intens om als paard je groep te verlaten, zeker als je de groep verlaat omdat het moet van de paardeneigenaar en je het zelf niet wil.

De sociale behoefte van paarden kunnen we nooit wegnemen - en dat zou ik zelf ook nooit willen! Wél kunnen we paarden helpen om stressvrij gescheiden te worden van de groep voor een bepaalde korte periode, zoals voor een wandeling, training of veterinaire handeling.

Training zonder stress

Om jouw paard te laten ervaren dat gescheiden zijn van de groep veilig is, trainen we zonder stress. De hele training is ontspannen, gezellig en positief. Het paard bepaalt de snelheid van de training. Onze rol is om het paard te ondersteunen.

Mythes over verlatingsangst

Traditionele training tegen verlatingsangst werkt veel met stress. Het paard wordt abrupt weggehaald uit de groep, waardoor het paard stress ervaart en dit laat zien in stressgedragingen. Op het moment dat de stressgedragingen zakken, mag het paard weer terug naar de groep.

Dit is niet paardvriendelijk en werkt vaak ook niet. Er zijn effectievere en fijnere manieren om paarden te laten ervaren dat het veilig is om eventjes alleen te zijn.

Deze ouderwetse manier werkt vaak niet omdat de stress te groot is. Paarden (en mensen) leren het beste bij een kleine hoeveelheid stress. Als je een paard met verlatingsangst abrupt scheidt van de groep, is dat geen kleine hoeveelheid stress meer.

Wat leert een paard dan wel, op deze ouderwetse manier?

Het paard leert dat de omgang met mensen voor stress zorgt en dat het tijdens die ene trainingssessie (nét?) niet dood gegaan is. De hersenen zijn zo doordrenkt van stress, dat de paardenhersenen niet verwerken dat het écht en oprecht veilig was, en dat het de volgende keren ook veilig zal zijn. Het paard onthoudt vooral: "Wow, deze keer heb ik 't overleefd!"

Fotos (44)

Hoe help ik mijn paard met verlatingsangst?

Verlatingsangst is een complex en emotioneel probleem. Er bestaat geen simpele training of quick fix oplossing. Ieder paard heeft behoefte aan een andere aanpak. Het mooie van het werken aan verlatingsangst,  vind ik, is dat we het emotionele welzijn van het paard altijd verbeteren.

Het gaat niet om de meters of minuten weg van de groep. Het gaat om het vergroten van de zelfverzekerdheid van jouw paard. Daarom bestaat mijn aanpak uit twee punten:

  1. Training zonder stress
  2. Opladen van de sociale batterij van jouw paard

Do's en Don'ts

Wat je wel mag doen

  • Observeer je paard. Waar begint de stress op te lopen? Dan blijven we ver weg van dat punt. De training gaat alleen werken als we in de comfort zone van jouw paard blijven.
  • Zijn er bepaalde andere zaken die jouw paard gestrest maken? Omdat we het over het emotionele welzijn hebben, kijken we naar het gehele leven van jouw paard - ook de dagelijkse verzorging en training. Samen proberen we alle chronische bronnen van stress te vermijden. 

Wat je niet mag doen

  • Overvraag je paard niet. Ik weet het, de stapjes lijken soms enorm klein en de training lijkt langzaam te gaan. Maar iedere keer dat jouw paard gestrest is vanwege verlatingsangst, zorgt ervoor dat jullie vooruitgang weer ongedaan gemaakt wordt. 
  • Beperk het sociale contact van je paard niet. Soms zetten mensen een paard met verlatingsangst apart van de andere paarden, in de hoop dat dit helpt. Dit is niet oké en zal de verlatingsangst zeker niet helpen. 

Hulp bij verlatingsangst

Wil jij ontspannen op pad met je paard, zonder verlatingsangst? Ik help je graag om ontspannen aan de slag te gaan. Dat kan door:

  • Online les
  • Les op stal
  • Presentatie over emotioneel paardenwelzijn en verlatingsangst

Klik hier voor mijn tarieven.

Fotos (45)
logo deurinck_normaal

Ik help paardenprofessionals & eigenaren met het vergroten van kennis over emotioneel paardenwelzijn. Zodat we veiliger, met minder stress en meer empathie 't werk kunnen doen. Samen verbeteren we het paardenwelzijn in Nederland!

© 2015 – 2022 Deurinck | Algemene Voorwaarden | Privacy Policy