Training met een veulen

Overal worden nu veulentjes geboren! Ik krijg vaak de vraag wanneer je nu het beste voor ’t eerst contact legt met de nieuwe baby. Het is belangrijk om te kijken wat je met het eerste contact wil bereiken. Ik ga er eventjes van uit dat je doel is om je veulen te helpen emotioneel weerbaar en relaxed op te groeien 🙂 .

Naast onze band met de baby, is natuurlijk die met de mama ’t belangrijkste. Je zou denken dat zodra de baby uit de buik is, moeder en kind elkaar kennen.

Maar dat is dus niet zo :-O .

De merrie herkent haar baby wel snel, maar andersom kan dat eventjes duren. Het kan tot 14 dagen duren voordat het veulen precies door heeft wie de mama is!

Ik snap het wel. Hoeveel begreep jij van de wereld toen je een paar dagen oud was? Geboren worden is best overweldigend 😉 . Alles is nieuw!

(Grappig feitje: mensen-baby’s weten niet waar ze eindigen. Letterlijk. Ze weten niet wat ‘zelf’ is en wat ‘wereld’ is. Ik weet niet of dit voor paarden-baby’s ook geldt, maar het geeft aan dat je als baby genoeg te leren hebt.)

Ik zou daarom proberen de eerste twee weken niets te doen met het veulen. Laat het veulen eerst een beetje op adem komen en de wereld ontdekken, en regel daarna pas een officiële kennismaking met mensen.

Als je zó groen bent dat je nog niet weet wie je moeder is, hoe kan je dan leren hoe een halster werkt?

Kijk, als je wil dat jouw veulen een halster draagt, kan je kiezen. Of je begint op dag 1 met een overprikkelde baby, of je begint na 2 weken met een relaxed veulen.

Voor mij is het niet alleen belangrijk wat ‘werkt’ of wat het meest efficiënte is, maar juist wat het fijnste is voor de mama en baby.

Die training komt altijd nog. Geloof me.

Doe vooral ontspannen en easy-going dingen met de moeder, als ze dat oké vindt. De baby leert vanzelf dat mensen wel gezellig zijn.

Conclusie: Relax 🙂 Het allerbelangrijkste wat een baby moet leren is wie de mama is, en dat hij/zijzelf een paard is.