Trailerladen met keuzevrijheid

Eén van de dingen waar ik regelmatig paard en mens in begeleid, is trailerladen en reizen. Het gaat vaak heel lastig, of soms goed en soms duurt het heel lang. Wat ik ook regelmatig zie, zijn gevaarlijke situaties. Paarden die plots heftig gedrag laten zien en zichzelf en anderen in gevaar brengen. In deze blog leg ik een paar punten uit over mijn ideale trailerlaad-traject. Ik bespreek vijf van de randvoorwaarden voor als we een paard willen leren laden.

 

Mijn ideale trailerlaad-traject is niet altijd helemaal mogelijk, maar het is goed om dit beeld duidelijk voor de geest te hebben. Je weet dan tenminste op welke punten je niet-optimaal aan het trainen bent. En waarom het soms wat langer kan duren….

Doel van het ideale trailerlaad-traject

Dat mijn ideale trailerlaad-traject er op deze manier uitziet, heeft te maken met mijn liefde voor keuzevrijheid en controle voor het paard. Dat betekent niet dat trailerladen alleen op deze manier lukt. Ik ken veel voorbeelden waarbij het paard geen keuzevrijheid en controle had, maar toch goed te laden werd. Zo werkt het alleen voor mij persoonlijk niet. Op deze manier glimlacht mijn hart niet en wil ik niet met paarden werken. Dat is voor iedereen anders, maar this is not the way I roll. Ik wil geen onderdanig en gehoorzaam paard, maar een zelfverzekerd en blij paard. Ook tijdens trailerladen.

 

1. Basistraining
Het paard moet bekend zijn met positieve bekrachtiging en moet ook relaxed zijn rond voer. Er zijn zeker een aantal belangrijke basisoefeningen die jij en het paard onder de knie moeten hebben, zoals stilstaan en meelopen, maar ik wil vooral dat het paard het concept van keuzevrijheid en controle heeft ervaren en begrijpt. Het paard moet begrijpen dat hij/zij fluisterend “nee” mag zeggen. We luisteren naar gefluister, zodat het paard geen semi-automatisch geweer hoeft in te zetten.

 

2. Andere problemen zijn opgelost
Als je een trailerlaadsessie gaat doen, wil je werken aan trailerladen. Niet aan verlatingsangst of aan de angst voor nieuwe voorwerpen. Zorg er dus voor dat je andere problemen al hebt opgelost. Trailerladen is lastig, dus maak het niet nóg moeilijker voor jou en je paard.

 

3. Geen touw en geen halster
Een makkelijke manier om jouw paard keuzevrijheid te laten ervaren, is door zonder touw en halster te werken (en natuurlijk zonder zweep). Wanneer je het paard wel een halster aan zou geven maar geen touw, gebruik je nog een ‘kenmerk’ van training zonder keuzevrijheid. Ik heb ervaren dat paarden soms 180 graden draaien in gedrag en emoties als ze geen halster meer dragen.

 

4. Fijne ondergrond
Trailerladen is zeker spannend vanwege de kleine ruimte, maar het uitglij-gevaar speelt ook een grote rol voor jouw paard. Zorg voor een ondergrond die lekker anti-slip is. Zand is ideaal! Als jouw paard dan achteruit de klep af komt (zoals Joy op de foto), hoeven ze zich over 1 ding minder zorgen te maken.

 

5. Kort en vaak
Het is niet belangrijk hoe ver of hoe lang jouw paard vandaag in de trailer geweest is. Nee, wat belangrijker is, is hoe jouw paard zich ná de sessie voelt. We willen dat jouw paard denkt: “Dat was gezellig en leuk. Een beetje hangen en snacken met mijn mens. Top!“. We willen niet dat het gevoel van opluchting de overhand heeft. Als jouw paard vooral blij is dat het er weer op zit voor vandaag, is je training van die dag mislukt. Train daarom kort en vaak. 4x per week voor 5 minuten is perfect.

 


 

Denk je nu: “Ik zie nog niet echt in hoe dit ideale trailerlaad-traject kan werken voor mijn paard. Als ik mijn paard los laat rond de trailer, krijg ik ‘m nooit meer te pakken of springt’ie door de omheining!” maar zou je dit wel graag willen?

Het is mogelijk, ook voor jou en je paard. Als jouw paard zo heftig reageert rond de trailer, zijn er waarschijnlijk nog meer situaties waarin de emoties van jouw paard alle kanten uit gaan. Om jouw paard zijn of haar stem terug te geven, bouwen we rustig aan het vertrouwen en jullie relatie. Als het voor jullie beiden goed aanvoelt, beginnen we pas met het trailerlaad-traject. Het is niet ingewikkeld, zolang je de juiste stappen volgt.

 

Wil je meer informatie, of heb je vragen? Stuur me een mailtje via info@deurinck.nl . Ik hoor graag of je iets aan mijn blog hebt gehad!