Trailerladen - zonder camoufleren

Fotos (2)

Trailerladen vanuit het gevoel dat het gaat lukken. Je weet dat het goed gaat. Niet vanwege toeval, scherpe timing, je paard afleiden of de stang snel-snel sluiten. Maar omdat je weet dat jouw paard begrijpt hoe het werkt, hoe het voelt, en wat er gaat gebeuren.

Trailerladen met een paard dat 't snapt. Vanuit een goede basis kan ieder paard leren trailerladen zonder camoufleren.

Stress rond de trailer

Bij zoveel paarden (en hun mensen!) zorgt de trailer voor stress en klotsende oksels. Ik snap het heel goed: het kan best een gevaarlijke situatie worden als een paard zich in het nauw gedreven voelt.

Paarden die hun achterhoofd stoten tegen het dak van de trailer terwijl ze er achterwaarts uit rennen, touwen die door vingers heen vliegen, paarden die over de voorstang (proberen) te springen en paarden die omvallen in de trailer. Ik ken ze -helaas- allemaal.

Mythes over Trailerladen

Wat vaak misgaat rond trailerladen, is dat we het paard zelf amper in het proces betrekken. We zetten het paard onder druk om de keuzes te maken die wij "goed" vinden. Maar wat vindt jouw paard er eigenlijk van? Als we heel eerlijk kijken, zegt een paard "nee", en vervolgens proberen we dit te camoufleren. 

We camoufleren de mening van een paard met:

  • druk op het touw
  • een zweepje achter de billen
  • ritmisch op de grond slaan met een stick
  • longeerlijnen spannen
  • de trailer op die manier neer te zetten, dat een paard enkel de trailer in kan
  • voer - clicker - target - snuffelmat

Maar we kunnen ook camoufleren met voer. Als een paard eigenlijk niet in de (buurt van de) trailer wil zijn, maar we belonen zóveel en met súper lekker eten, dan blijven sommige paarden ook in een situatie waarin ze zich niet prettig voelen. De target, clicker en snuffelmat horen daarom ook thuis in dit lijstje.

Hoe krijg ik mijn paard relaxed de trailer in?

Voor trailerladen zonder camoufleren gebruik ik wel degelijk voer in combinatie met clickertraining 🙂 - zoals je hier op de foto ziet. Het is alleen belangrijk om goed te kijken en te observeren hoe je paard zich voelt. De emoties van je paard bepalen of we voer inzetten of niet.

Is je paard relaxed en tevreden? Dan kunnen we zeker vragen of je paard een target wil aanraken.

Is je paard gestrest en wil je paard weg? Dan vragen we juist niet of je paard het target wil aanraken, maar helpen we je paard om naar een fijne en veiligere plek te gaan, weg van de trailer.

Kortom: in trailerladen zonder camoufleren overvragen we je paard niet. We bieden de trailer aan als leuke verrijking en halen de druk eraf. Zie het meer als ouderwetse apenkooi, waarin de trailer een speeltoestel is dat we samen exploreren.

2

Let wel: dit is hoe ik de training van trailerladen inzet. In een noodsituatie gelden hele andere regels. Als een paard vanwege veiligheid direct op de trailer moet, zoals bij een brand of overstroming, betrek ik de mening van het paard niet in het proces, wanneer dit eerder niet is getraind.

Do's en Don'ts

Wat je wel mag doen

 • Geef je paard een goede basis in het werken met voer, de clicker en het target. Zorg ervoor dat je paard ontspannen is en geen frustratie ervaart van het voer. Een goed begin is de online cursus Starterskit Clickertraining.
 • Zoek een geschikte plek om het trailerladen te oefenen. De plek moet ruim en veilig zijn. Ideaal gezien is je paard los en is de bodem droog en niet glad (bijvoorbeeld een paddock, rijbak of weide).
 • Voel wat het oefenen met het trailerladen met jou doet. Onze emoties zijn net zo belangrijk als die van je paard. Soms zie ik dat de paarden van mijn klanten klaar zijn voor een volgende stap in de training, maar de mensen niet. Natuurlijk overvragen we jou dan ook niet en doen we het rustig aan. Er is volop ruimte voor de emoties van iedereen.

Wat je niet mag doen

 • Tijdens het proces van training, kan je niet zomaar plotseling op pad met de trailer voordat jouw paard er klaar voor is (noodgevallen uitgezonderd natuurlijk). Het reizen in de trailer komt in een latere fase van de training aan bod. In de training bieden we jouw paard een veilige ervaring, en als we te vroeg met het paard reizen, breken we al het vertrouwen af.
 • Ander type training gebruiken rond het trailerladen, zoals werken met een stick of zweep. Trailerladen zonder camoufleren werkt alleen vanuit ontspanning, veiligheid en comfort. Als je een ander type training tussendoor ook probeert, is de veiligheid voor je paard weg. In andere situaties is het mengen van verschillende trainingen echt geen probleem, maar -helaas- kan het bij trailerladen niet.

Hulp bij trailerladen

Ik help je graag met trailerladen zonder camoufleren. Dat kan op een aantal manieren.

Heeft je paard nog geen basis in het werken met voer en keuzevrijheid? Dan raad ik je aan om hiermee te beginnen. De Starterskit Clickertraining gaat je zeker helpen. Naast deze online cursus kan ik je helpen door middel van:

 • Online les
 • Les op stal

Klik hier voor mijn tarieven .

3
logo deurinck_normaal

Ik help paardenprofessionals & eigenaren met het vergroten van kennis over emotioneel paardenwelzijn. Zodat we veiliger, met minder stress en meer empathie 't werk kunnen doen. Samen verbeteren we het paardenwelzijn in Nederland!

© 2015 – 2022 Deurinck | Algemene Voorwaarden | Privacy Policy