Trailerladen “Alles draait om zelfvertrouwen”

Vorige week heb ik een aantal demo’s gegeven op het Concours Hippique in Bergen op Zoom. Ik vertelde over de wereldwijde wetenschappelijke vooruitgang op het gebied van training. Samen met de ruin Teun had ik net een korte uitleg geven over de mogelijkheden van targettraining, een handig onderdeel van de therapie bij trailerlaadproblemen.

Targettraining wordt regelmatig gebruikt wordt in dierentuinen om zelfs leeuwen en giraffen te verplaatsen en wordt ook bij trailerlaadproblemen bij paarden ingezet.

Teun en ik waren de showring amper uit, toen we werden aangesproken door een wat oudere man. Deze man had duidelijk een ander idee over trailerladen. Ik sta open voor een gezamenlijke brainstormsessie of two-way conversation, maar dat was niet zijn bedoeling. Hij wist precies hoe de wereld in elkaar steekt en wilde me dat graag vertellen. Opeens zat ik in mijn eigen Taylor Swift – Kanye West VMA 2009 moment!

Man weet beter

“Je moet gewoon dominant en zelfverzekerd lopen!” Als de eigenaar zelfzeker richting de trailer zou lopen, zou er volgens deze man niets aan de hand zijn. Dit is natuurlijk niet helemaal onjuist: je paard reageert op jouw houding en het helpt dan niet om stuntelig en haperend te lopen. Maar om te stellen dat dit dé oplossing is, vind ik niet handig.

In deze blog laat ik je zien waarom ik het hier niet mee eens ben, en hoe mijn visie op trailerladen wellicht ook jou en je paard kan helpen.

“Het ligt aan de eigenaar”

Ten eerste kan probleemgedrag bij trailerladen veel meer oorzaken hebben dan enkel verminderd zelfvertrouwen van de eigenaar. Als het probleem echt bij de eigenaar ligt, laadt zo’n paard bij ieder ander mens als een engeltje. Helaas zijn er ook genoeg paarden die bij niemand ontspannen de trailer op lopen. Vrouw, man, groot, klein, ervaren of onbekend: dat maakt dan niets uit. Als een paard ergens een negatieve ervaring heeft opgedaan, is deze angst van het paard niet plots verdwenen door het zelfvertrouwen van de eigenaar. Het advies voor de eigenaar om meer zelfvertrouwen te hebben, zal dus niet veel uithalen.

Presentatieangst

Ten tweede: wat nu als de eigenaar inderdaad wat onzeker is? Het paard heeft zichzelf bijvoorbeeld al eens flink verwond en ik snap dat niemand hier blij van wordt. Het advies “gewoon zelfverzekerd zijn” is dan waarschijnlijk niet effectief. Denk maar aan presentatieangst op de middelbare school. Was je opeens over de angst heen en een ervaren presentatiekanon als iemand je het advies gaf om “het gewoon te doen”?

Hoe dan wel? Een leerproces voor paard en mens

Het proces van trailerladen wordt stapje-voor-stapje opnieuw aangeleerd. Door precies te monitoren waar de angst of het probleemgedrag begint, vind je de denkbeeldige grens van jouw paard tussen veilig en onveilig. Als je weet waar deze grens ligt, kan je hem gaan verleggen. Zonder dat het paard daarbij in blinde paniek raakt.

De kern is het leggen van nieuwe associaties. Als je paard nu denkt ‘stront aan de knikker’ bij het zien of horen van de trailer, veranderen we deze associatie stapsgewijs. Tijdens dit proces forceren we het paard nooit over haar of zijn grenzen heen. Hierdoor komt ook het vertrouwen van het paard terug. Respect, vertrouwen of een gevoel van veiligheid kan je immers niet opeisen, dat moet het paard zelf geven of ervaren.

Ergens had de man van na de demo een punt: het is altijd de bedoeling om de eigenaar tijdens het trailerladen weer zelfzeker maken, maar op een effectievere en minder abstracte manier graag.

Bewaren