There is a difference between love and empathy

Liefde?

Paardenmensen houden echt wel van hun paard. Echt. Ook als hun paard 6 uur per dag buiten komt en 18 uur per dag op stal staat. Ook als ze in de training hun wil opleggen en teveel van hun paard vragen, zonder het zelf door te hebben. Ook als ze niet zien dat hun paard bang is. En ook als ze hun paard het label ‘dominant’ geven.

Ik vroeg me dit vroeger altijd af, of paardenmensen van hun paard houden. Liefde die er zó uit zag, herkende ik gewoon niet als liefde.

Voor mij was liefde iets heel anders. Iets waarin ik me niets aantrok van wat andere mensen zeiden of vonden. Het had geen bling-bling of strass steentjes nodig. Iets wat geen accessoire in mijn lifestyle was, maar iets wat ik in mijn hele lichaam voelde. Van mijn tenen tot mijn hoofd. Voor liefde was geen brug te ver.

Mensen die niet eens de moeite namen om via google.com naar informatie over paarden te zoeken, hielden dus misschien minder van hun paard. Mensen die geen idee hadden dat hun paard continu honger en pijn had omdat hun paard maar 3 plakjes hooi per dag kreeg: dit leek mij geen teken van liefde. Als je levensmotto ‘doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’ ervoor zorgt dat je niet kritisch met de pensioneigenaar rond de tafel gaat, observeerde ik geen liefde.

Of toch?

Maar toch zag ik dat die mensen echt emotioneel aangedaan waren als er iets met hun paard was. Hoe zat dat dan? Hielden ze dan opeens wel van hun paard? Ik heb hier lang over nagedacht, en realiseerde me iets:

“There is a difference between love and empathy”

 

Paardenmensen houden wel van hun paard. Dat is me nu 100% duidelijk. Aan liefde geen gebrek.

De vraag hoe het zou zijn om het paard te zijn, gaat alleen te ver. Jezelf verplaatsen in het emotionele leven van het paard vaak ook. Mijn grote voorbeeld en vriendin Sabrina Brando zegt krachtig: “I SEE YOU” waarmee ze dieren en mensen tot in hun kern raakt. Hoe is het voor jouw paard om hier te zijn, nu? Jezelf inleven in het paard en proberen te voelen wat je paard voelt, dat is iets heel anders dan liefde.

Liefde zonder empathie

Ik zie tegenwoordig veel liefde, maar veel minder vaak empathie. Het verschil tussen die twee is voor sommige mensen niet zo interessant, maar ik denk dat het voor paarden een wereld van verschil is.