Samen ontspannen buiten wandelen met je paard

2

Hoe heerlijk is dat: samen op pad. Aan een los touwtje, of aan een losse teugel. Je paard geniet van de omgeving en jij ook! De wind, alle nieuwe geuren, andere diersoorten, gekke voorwerpen, smalle bospaadjes, wegen in de polder: samen gaan wandelen is een enorme verrijking voor het leven van je paard. Alleen maar op stal blijven kan soms saai zijn, en wandelen is gezond voor lichaam en geest.

Emotioneel weerbaar

Je paard is vertrouwd met buiten wandelen en je weet dat jouw paard het emotioneel aan kan. Natuurlijk kan er wel eens iets spannend gebeuren, maar je paard bouwt de spanning niet alleen maar op. Ook tijdens de wandeling laat je paard de stress weer los, zodat de gehele wandeling fijn en veilig aanvoelt.

Mythes over buiten wandelen

Of het echt een mythe genoemd mag worden, weet ik niet, maar wat mensen vaak denken is dat het heel zwart-wit is. "Mijn paard is thuis super braaf, maar op vreemd terrein is ze heel gestrest. Dit is onmogelijk om te trainen!" Het is óf ontspannen, óf heel bang, denken veel paardeneigenaren.

Maar zo is het -gelukkig- helemaal niet! Er zijn zoveel tussenstapjes te zetten en te trainen, als je maar creatief bent. Want als je paard op vreemd terrein mentaal onbereikbaar is, lijkt dat me geen geschikte trainingslocatie. Een onbereikbaar paard is niet in staat te leren (wat we willen dat ze leren) en is mogelijk gevaarlijk voor zichzelf en de omgeving.

Samen met mij gaan we op zoek naar het middengebied: waar is jouw paard nog communicatief vaardig, maar begint de spanning al een beetje op te lopen? En bingo! Daar is onze trainingsopening!

Hoe krijg ik mijn paard relaxed aan de wandel?

Samen ontspannen buiten wandelen kan het welzijn van je paard enorm verhogen, mits het goed is opgebouwd. Paarden zijn van nature nieuwsgierig en exploratief: dat hoeven we ze niet te leren. Waar we onze paarden wel mee moeten helpen, is het omgaan met stress in onze menselijke wereld.

We proberen het paard zo min mogelijk te micromanagen. Het belangrijkste aspect van deze training is de emotionele weerbaarheid van jouw paard. Het is aan ons om de omgeving passend en veilig te houden. Heel praktisch? We laten het paard zoveel mogelijk kiezen. Doordat jouw paard keuzevrijheid heeft, wordt de stress vanzelf al minder.

Wil je paard even 'hoi' zeggen tegen een schaap? Prima, doen we. Of moet je paard aan de witte belijning op de weg snuffelen? Ook dat kan veilig geregeld worden. Wil je paard terug naar huis? Doen we dat.

7

Do's en Don'ts

Wat je wel mag doen

  • Geef je paard een goede basis in het werken met voer, de clicker en het target. Zorg ervoor dat je paard ontspannen is en geen frustratie ervaart van het voer. Een goed begin is de online cursus Starterskit Clickertraining.
  • Als je heel goed kijkt: is je paard op het eigen terrein nog 100% relaxed en vrolijk? Of zijn er daar ook al plekken die voor onrust zorgen? Zo ja? Dan werken we eerst hier.
  • Hoe is de rest van het emotionele welzijn van jouw paard? Zijn er grote pieken van stress die we uit het leven van jouw paard kunnen halen? Het verwijderen van deze stress zal je 100% zeker helpen in de training voor het wandelen.

Wat je niet mag doen

  • Hoe verleidelijk het ook is: als je paard nog niet klaar is voor een wandeling, moet je niet gaan wandelen. Heb je een stick of zweep nodig tijdens het wandelen? Of wandel je enkel met een touwhalster of ander scherp halster, omdat je paard anders gevaarlijk is? Dan adviseer ik om eerst de basis veilig en vertrouwd te krijgen, zodat we deze aversieve hulpmiddelen niet nodig hebben. 
  • Jouw eigen emoties en stresslevel hoef je niet te negeren. Vind jij bepaalde dingen nog spannend? Ook dan geldt het advies om eerst zelf te ervaren dat het wandelen met jouw paard veilig en vertrouwd is op bekend terrein. In training overvragen we jouw paard niet, maar we overvragen jou natuurlijk ook niet! De training mag voor iedereen veilig, gezellig en comfortabel aanvoelen.

Hulp bij buiten wandelen

Ik help je graag met samen ontspannen buiten wandelen met je paard. Dat kan op een aantal manieren.

Heeft je paard nog geen basis in het werken met voer en keuzevrijheid? Dan raad ik je aan om hiermee te beginnen. De Starterskit Clickertraining gaat je zeker helpen. Naast deze online cursus kan ik je helpen door middel van:

  • Online les
  • Les op stal

Klik hier voor mijn tarieven .

4
logo deurinck_normaal

Ik help paardenprofessionals & eigenaren met het vergroten van kennis over emotioneel paardenwelzijn. Zodat we veiliger, met minder stress en meer empathie 't werk kunnen doen. Samen verbeteren we het paardenwelzijn in Nederland!

© 2015 – 2022 Deurinck | Algemene Voorwaarden | Privacy Policy