“Paarden corrigeren elkaar toch ook?”

Helemaal juist. Paarden corrigeren elkaar ook. Maar ik corrigeer paarden liever zo min mogelijk. Ik leg uit waarom.

In het wild leven paarden ongeveer 24 uur per dag met elkaar samen. Als ze elkaar corrigeren, hebben ze 23,9 uur over om de band te herstellen. Want hoe terecht/juist/goed getimed een correctie ook is, leuk is ’t niet. Om hun relatie goed te houden, zijn al die andere uren dus broodnodig.

Ik zie Joy ongeveer 2 uur per dag. Op een dag van 24 uur is dat ongeveer 8% van de tijd. Niet zoveel dus. Als ik haar in die 2 uur regelmatig corrigeer, heb ik weinig tijd om onze band weer te herstellen. Een hele andere situatie dan wanneer ik bij haar zou wonen!

Plus, in ’t wild corrigeren paarden elkaar niet vaak. Ze leven vooral rustig samen en eten veel. Dat is heel anders dan in de gemiddelde stal, waar paarden regelmatig geïrriteerd raken en/of elkaar pesten.

Geen natuurlijk gedrag, maar juist een probleem gecreëerd door onze menselijke wereld. Te weinig ruwoer, te weinig voerplekken, geen privacy, geen klik met de andere paarden, etc…

Conclusie:
Als ’t even kan, kies ik voor een opzet/omgeving waarin ik een paard niet hoef te corrigeren.