Over bloemen en verandering: you can do it!

Het balkon van ons appartement vangt helaas weinig zon. De planten hebben het er moeilijk en verpieteren vaak een beetje. Behalve deze ene dappere badboy, die het duidelijk niet eens is met de hoeveelheid zonnestralen.

De instelling “als de zon niet naar mij komt, ga ik wel naar de zon” zorgde ervoor dat één bloem op een lange stengel uit de struik schoot, op zoek naar meer zonlicht, weg van de andere bloemen.

Ongeschreven regels

Deze bloembak deed me denken aan de sfeer op sommige paardenstallen. Ook hier is het wel eens moeilijk om anders te zijn of anders te denken. Er lijkt een systeem van ongeschreven regels te zijn en iedereen doet zich voor als expert wanneer het over jouw paard gaat. Anderen weten soms precies hoe je paard getraind moet worden, wat je paard het liefste eet en wat paarden denken en voelen. De redenen die ze hiervoor geven, sluiten in sommige gevallen weinig aan bij nieuwe inzichten uit de wetenschap.

Zo sprak ik laatst iemand die ervan overtuigd was dat paarden niet met voer getraind kunnen worden. Ik geloof dat onder andere Paralympisch dressuuramazone Georgia Bruce hier het tegenovergestelde van heeft aangetoond met haar gewonnen medailles: kijk zelf maar. Met voedselbeloning heeft zij haar paard Rumba succesvol opgeleid tot zowel dressuur- als westernpaard.

Wetenschap

Er is een hele nieuwe wereld aan het ontstaan vol spannende en mind-blowing kennis over paarden. Wist je bijvoorbeeld dat paarden de vraag kunnen beantwoorden of dat ze liever terug gaan naar stal of naar de stapmolen (lees hier de samenvatting)? Wetenschap zorgt voor een hoop interessante kennis die we direct kunnen toepassen, dus zomaar op oude informatie en traditie af gaan hoeft niet meer.

Enkele reis naar kennis?

Maar hoe kom je aan deze nieuwe inzichten? Daar is helaas nog geen simpele weg naartoe, dus jammer genoeg kan ik je geen enkele reis naar de juiste kennis bieden. Het feit dat je dit leest, geeft misschien wel aan dat je je horizon verbreedt. Er zijn tal van interessante presentaties, voorlichtingsdagen en artikelen in paardentijdschriften. Als iemand je adviseert, vraag dan bovendien gerust naar zijn of haar opleiding, gebied van specialistische kennis en ervaring. En blijf natuurlijk vooral vragen stellen en zelf logisch nadenken.

Je kan het zelf, echt!

Kortom, positieve verandering gaat niet altijd vanzelf. Het kan erg langzaam gaan, zeker wanneer mensen blijven vasthouden aan gewoontes. Toch is er veel meer mogelijk. Kijk maar naar die bijzondere margriet.

Als je geen genoegen meer neemt met de verklaring “maar zo doen we het gewoon altijd”, kun je een heel eind komen, zonder je ook maar iets van anderen aan te trekken. Ik kan deze zoektocht niet voor jou maken, maar ik help je wel graag door handvatten aan te reiken waarmee jij zelf op weg kan. Kick some ass!

Bewaren