Online coaching, agressie en koffie

Agressief paard

Ik voerde vanmorgen een online coachingsgesprek met een Engelse klant. Heel handig via Skype, want 2x per maand vliegen is geen optie. Het was ons vierde gesprek in twee maanden tijd. En de resultaten zijn bizar! Ik wil niet opscheppen, maar de verandering die zij en haar paard hebben doorgemaakt, zijn radicaal.

Haar paard was agressief naar mensen toe. Eigenlijk naar alle mensen toe. Toen ik het eerste filmpje zag twee maanden terug, brak mijn hart. Het paard was onbegrepen,¬†gefrustreerd en erg bang. Deze intense mix van emoties gooide ze eruit als ‘woede’, terwijl er iets anders onder zat. Als dit paard ergens over twijfelde of lichte onzeker was, ging ze vol op ‘standje woede’.

Meer dan woede

Het uiten van alle andere vormen van emotie was voor dit paard niet meer van belang, omdat er nooit naar geluisterd was. Het paard was bij de vorige eigenaar mishandeld en heeft een periode van serieuze honger gekend. Geen fijn leven dus.

Wat opvallend is, is dat dit verhaal op veel van mijn klanten van toepassing is. Ik kom vaak helpen bij agressieproblemen, omdat mensen voelen dat er meer aan de hand is dan alleen de woede. Mijn rol is dan heel simpel: we geven het paard weer controle over de situatie terug.

Per paard verschillend

Via online coaching werken we met een stappenplan, wat per paard verschillend is. Het ene agressieve paard kan je het beste trainen op stal, terwijl het andere agressieve paard beter -en veiliger- reageert op de weide. Door te starten met kleine en bijna nietszeggende oefeningen, bouwt de eigenaar een nieuwe band op met het paard, terwijl we de lichaamstaal steeds beter in kaart brengen.

Het blijft me verbazen hoe goed online coaching werkt bij serieuze problemen zoals agressie. Het is nu echt mijn specialisatie, dus vandaar dat ik ook klanten uit het buitenland heb. Deze klant uit de UK was in elk geval erg tevreden, en haar paard ook!

Haar paard werd niet meer overweldigd door de wereld, maar ging het steeds beter begrijpen. Nieuwe situaties en oefeningen zijn nog wel eng, maar ze wordt niet meer agressief. Ze kan haar emoties op een andere manier uiten, zonder continu haar bazooka te moeten gebruiken.

En dat allemaal met een kopje koffie achter mijn laptop…