Meer diversiteit in de paardenwereld in Nederland

Je hebt al een tijdje niets van me gehoord. Voor mij was het belangrijk om stil te zijn en na te denken. En eigenlijk is dat ’t nog steeds, maar ik kan er nu meer over delen.

De afgelopen weken hebben laten zien dat ik niet wil en niet kan wegkijken voor uitsluiting van mensen op basis van hun afkomst. Mijn bedrijf staat niet los van racisme, en dat was een pijnlijke les. Racisme zit in ons systeem, in onze maatschappij en automatisch in mij en mijn bedrijf. Niet gewenst, en niet bewust, maar het zit er wel.

 

Laat het duidelijk zijn: dit is niet mijn expertise. Ik heb geen idee hoe ‘het moet’. Gelukkig zijn er volop anti-racisme bronnen en experts. Experts die hiervoor opgeleid zijn en die jarenlange ervaring hebben. Experts die op een empathische, grappige en mooie manier hun kennis met jou willen delen, betaald of gratis. Mijn wens is dat er ruimte komt voor meer diversiteit in de paardenwereld in Nederland.

 

Eerlijk is eerlijk: ik hoor dagelijks een stemmetje in mijn eigen hoofd:

Och Suzy, dit is niet jouw strijd. Ga maar weer gewoon leuke paardendingen doen. Straks worden er nog mensen boos op je en zeg je stomme dingen.”

 

Maar zo werkt het niet meer.

 

Een les hieruit is dat je de ongemakkelijkheid de ruimte moet geven. Met een ruime dosis empathie, kan ik die ongemakkelijkheid aan. (En ik denk jij ook, trouwens).

 

Hier hangen geen speciale acties aan. Geen strak to-do lijstje om het racisme uit mijn bedrijf te halen. Het is een marathon, geen sprint. Maar het is belangrijk dat het gesprek open is en dat er een stem klinkt voor een meer diverse paardenwereld. Want liefde voor dieren heeft niets te maken met afkomst.

 

Als je meer wilt weten, kan je eens rondkijken op www.withuiswerk.nl of lees hier een artikel van Brainwash over racisme in Nederland.

 

Alle liefs,

Suzy

2 reacties

 1. Francis op 24 juni 2020 om 13:03

  Ik vraag me oprecht af wat het racisme binnen jouw bedrijf is? Want ik zie het niet, ik merk het niet (maar ik ben blank dus wellicht dat ik het daarom niet opmerk, daar valt dan voor mij ook nog wat te verbeteren) en ik kan me het bij jou ook niet voorstellen dat het achter de schermen aanwezig zou zijn. Ik ben daar dus wel benieuwd naar want wellicht ben ik dan toch ook racistischer dan ik denk. 2. suzydeurinck op 24 juni 2020 om 14:42

  Hey Francis, wat een mooie en open reactie. Bedankt.

  Het is lastig om daar in 1 reactie antwoord op te geven, maar ik snap -denk ik- wel wat je bedoelt. Bepaalde mensen actief uitsluiten is zeker niet iets wat ik wil doen of doe. Maar in het gesprek over anti-racisme, is dat niet genoeg. Verre van.

  Ik ben opgeleid in een systeem dat selecteert op afkomst en kleur, en dat zie je terug in mij en in mijn bedrijf. De (stock) foto’s bijvoorbeeld die ik gebruik, zijn allemaal van witte mensen. Daar heb ik nog nooit vragen bij gesteld. Maar ik kan me voorstellen, dat je, als niet-witte paardeneigenaar, je niet meteen aangesproken voelt door een site met alleen witte mensen.

  Ik geef les bij opleidingen met 100% witte studenten/leerlingen. En ik stel daar (tot nu toe) geen vragen over. Terwijl ik zeker weet dat kennis en ervaring over positieve bekrachtiging alle paardeneigenaren kan helpen. Mijn klanten zijn meestal/altijd wit. Ook daar heb ik mezelf nooit vragen over gesteld.

  Ik zie niet meteen in hoe en wat er anders moet zijn, maar ik zie nu in dat ik mezelf niet herken in mijn bedrijf.

  Helpt dat een beetje?

  Lieve groetjes,
  Suzy