Kim Kardashian, sokken, ethiek en paarden

Je hebt hobby’s in verschillende soorten en maten. Zo houd ik eerlijk gezegd nogal van make-up. Online tutorials, reclame voor gezichtsverzorging en beautyblogs komen regelmatig op mijn laptop voorbij.

Dit betekent echter niet dat ik wekelijks een actuele stand van zaken van Kim Kardashian ontvang over haar nieuwste methode ‘contouring’ en andere 100%-dekkende gezichtsverf. Zo groot is mijn interesse nu ook weer niet en ik zie de noodzaak er niet van in. Af en toe zelf iets nieuws uitproberen is leuk genoeg.

Hardloopsokken

Een andere hobby is hardlopen. Laatst vroeg een behulpzame verkoper in de hardloopwinkel welke naadloze, vocht-afvoerende en hightech hardloopsokken ik gebruik. Ik vertelde hem dat gewone sokken prima zijn voor de afstanden die ik loop, waardoor zijn gezicht wat betrok en zijn mond verbaasd openviel. Hij leek het lastig te vinden dat ik me niet volledig toewijdde aan mijn hobby. De rest van zijn reactie bestond uit verwarring, onbegrip en lichte walging.

De ernst van deze man maakte me wat aan het lachen, het is immers toch míjn hobby? Hij heeft hier niets over te vinden. Ik ben niet geïnteresseerd in de allerbeste hardloopsokken of de nieuwste make-uptrends. Wanneer het mij uitkomt, beleef ik op mijn manier veel plezier aan mijn hobby’s. Het zijn simpele hobby’s die hun eigen kleine plekje hebben in het grotere geheel van mijn dagelijks leven, tussen tal van andere belangrijkere en interessantere zaken.

Vergelijking: make-up, hardlopen en paarden

Opeens voelde ik mezelf aan de andere kant van de spiegel staan. Kom ik als professional soms ook op deze manier over? Ben ik een fanatiekeling die een simpele hobby niet kan relativeren en die het grotere geheel kwijt is? Hoe vergelijk je make-up, hardlopen en paarden?

Het cruciale verschil is volgens mij de ethische verantwoordelijkheid die de zorg voor een ander levend wezen met zich meebrengt. Als ik door mijn make-up op een droevige clown lijk of als ik een blaar gelopen heb, heb ik hier alleen mezelf mee. Dit is anders dan het houden van dieren. Er zijn universele behoeften die ieder paard heeft, ongeacht de mening of kennis van de eigenaar. De zorg voor paarden is dus geen simpele hobby waar je op jouw manier af en toe plezier aan beleeft. Daarom vind ik het zo belangrijk om je te blijven verdiepen in wat je dier nodig heeft en welke actieve rol je hierin kan spelen.

Bewaren

Bewaren

Save