Ik doe geen natural horsemanship

“Doe jij Natural Horsemanship?”

Geloof me, ik krijg deze vraag bijna dagelijks. Iedereen heeft haar eigen manier van kijken naar en omgaan met paarden, maar mijn manier is het niet.

Ik leg graag uit waarom.

Natural Horsemanship (NH) gaat uit van twee dingen die ik niet van toepassing vind op mijn relatie met paarden.
– dominantie/leiderschap
– opbouwende druk als standaard-training

Dominantie en leiderschap zijn niet van toepassing op onze relatie met paarden, en zorgen vooral voor veel miscommunicatie. Voor jouw paard hoef je je niet op te stellen als de baas, maar gewoon als jezelf.

Bovendien wordt er met NH vooral gewerkt met opbouwende aversieve druk. Het paard vindt deze druk vervelend en werkt ervoor om deze druk weg te krijgen. Dit is negatieve bekrachtiging. Ook als je erna een snoepje geeft.

Ik werk vooral met positieve bekrachtiging, zonder aversieve druk dus. Hierbij focus je op het goede en als het paard het juiste gedrag laat zien, beloon je jouw paard. Als je paard niet het juiste gedrag laat zien, verhoog ik de druk niet en herhaal ik m’n vraag ook niet.

Het is dus geen andere naam voor Natural Horsemanship, maar het basisprincipe is 180 graden anders.

Hopelijk heb ik het zo een beetje opgehelderd 🙂 . Is het verschil tussen positieve bekrachtiging/target training en NH duidelijk voor jou? Laat het me anders zeker horen, dan zoek ik een andere manier om ’t uit te leggen.