“Hey, stil jij!”

paard op stalHey, stil jij!” —– “Nu echt stil!!” —– “Ik meen het, als je nu niet stil bent dan….

Ken je die paarden die schrapen of tegen de staldeur schoppen om aandacht te krijgen? Heel vervelend! Voor jou en voor de andere mensen in de buurt, maar eigenlijk ook voor dit paard. 

Negeren

Mensen reageren met hard roepen, of proberen het gedrag te laten verdwijnen door het te negeren. Tot ze gek worden, en dan beginnen ze vaak toch met roepen. 

Sommige mensen doen het af als “oh maar dat is alleen aangeleerd gedrag!”. Dat is het natuurlijk ook deels. Paarden worden niet geboren met dit gedragspatroon, dus in die zin is het aangeleerd.

Maar het gaat vaak veel verder dan zomaar een aangeleerd irritant geluid. 

Deze paarden zijn gefrustreerd. 

Het schrapen of stampen is een uiting van lichamelijke of emotionele pijn. Dat kan bijvoorbeeld door verveling komen, maar ook door bewegingsdrang.

Frustratie en communicatie

Bekijk het eens zo: als een paard 100% gelukkig, gebalanceerd en tevreden zou zijn, zou een paard de negatieve aandacht van een roepend mens niet willen. Ik stel voor dat we deze communicatie van de paarden serieus nemen en niet meer afdoen als een simpel gevalletje van aangeleerd gedrag. 

Zomaar het negeren van het getrap en geschraap kan helpen soms, maar daarmee help je het paard niet. Het zorgt niet dat de pijn weggaat, maar leert het paard alleen dat zijn of haar gedrag niet van invloed is op de opsluiting. 

En ik denk dat we onze dieren niet willen leren dat ze nooit invloed hebben op hun omgeving. 

Roepen dat het paard stil moet zijn, maakt de situatie ook niet beter. Als dat zou werken, zou het -denk ik- al een heel stuk minder voorkomen, gezien de hoeveelheden geschreeuw op de meeste stallen. Bovendien is ’t hier weer hetzelfde als erboven: met nog meer negativiteit, los je de pijn van het paard niet op. 

Een holistische welzijnscheck kan hierbij wél helpen, waarin we samen op zoek gaan naar praktische én ethisch-verantwoorde oplossingen. 

Kan het paard minder op stal? Kan een andere box op stal helpen? Of een ander paard ernaast? Verrijking op stal? Meer ruwvoer? Minder krachtvoer? 

En zo zijn er voor specifieke situaties nog vele andere oplossingen! Gelukkig maar 🙂 !