Halsteren met veulen Ohio

Halsteren is één van mijn favoriete oefeningen. Voor mij is het heel belangrijk dat een paard zelf de controle heeft over de ‘oefening’. En niet dat er opeens iets raars over z’n neus en hoofd zit!

Helemaal leuk dat ik nu dus ook in Halsteren woon 😀 .

Hier doet Cindy Coppens van CCSaddlesolutions voor hoe ze samen met haar veulentje het halster aan doet. Dit is het resultaat van oefenen, oefenen, oefenen. Alle tussenstappen heeft Cindy eerst beloond, maar die zijn er nu voor ’t grootste deel uit.

Zie je op 0.02 en op 0.06 hoe Ohio zelf haar neus naar het halster beweegt? MAG-NI-FIEK toch!

Voor mij persoonlijk is ’t niet leuk genoeg als een paard z’n hoofd doodstil houdt. Ik zoek echt naar initiatief van het paard en “Oké, kom maar op met dat halster!”. Een stille tolerantie voor bijvoorbeeld het halster vind ik niet zo gezellig. Vriendschap is veel meer dan een stille tolerantie, toch?

Wat ik nog meer bijzonder mooi vind in de band tussen Ohio en Cindy, is hoe ontspannen en vrij Ohio oogt. Ohio loopt wel eens weg en dat is prima. We houden rekening met haar aandachtsspanne, behoefte aan drinkpauzes en lichamelijke veulen-onhandigheid. Als Ohio ’t genoeg vindt, is ’t genoeg.

Op deze manier krijgen we geen uitbarstingen van een boos en oververmoeid veulen 😀 . Wel zo gezellig!

Zowel Utah (mama) als Ohio zijn volgens mij in hun nopjes met het gevoel voor timing en het geduld van Cindy!