Grastraining – deel 2

Heb je m’n vorige tips gelezen over hoe je jouw paard ontspannen mee kan laten lopen over gras? Hier komen er nog 3, waarvan eentje voor mij onder de noemer “groot inzicht” valt.

1. Maak ’t zo duidelijk mogelijk

Wees je bewust van jouw positie en van die van jouw paard. In mijn training leer ik paarden iets dat ze intuïtief vaak niet moeilijk vinden: als ze van mij mogen grazen, neem ik meteen afstand. Ik laat mijn touw wat langer en ik ga een stukje opzij. Hiervoor heb je een langer touw nodig dan een gewoon staltouw, want deze geeft je niet genoeg ruimte. Bovendien geef ik een signaal dat ze mogen grazen. Dat kan een woordje zijn, of een handgebaar gecombineerd met mijn stapje opzij. Hoe meer duidelijkheid, hoe minder gedoe.

Zodra ik weer wil doorlopen, stap ik dichterbij. Omdat ik met dit stapje vaak hun aandacht weer krijg, kunnen we samen verder lopen. Heel simpel!

 

 

2. Verrijkend voor jouw paard?

Sta eens stil bij wat een wandeling voor jouw paard betekent. Is het verrijkend voor het leven van jouw paard? Wat brengt een wandeling jouw paard?

Zie je de ogen van jouw paard flikkeren van plezier en enthousiasme, als twee grote diamanten? Of is jouw paard buiten vooral “braaf”? Er is namelijk een verschil tussen enerzijds “niet bang zijn” en oprecht “genieten” anderzijds. Ik zie veel paarden die buiten nét niet vlucht-gevaarlijk zijn, maar die nog geen plezier beleven aan een wandeling. Dit kan je helemaal omdraaien gelukkig (maar dat geen grastraining, maar een heel ander verhaal)!

En je kan je voorstellen dat als jouw paard 100% nieuwsgierig en enthousiast is over de buitenwereld, dat dan de meerwaarde van alleen gras snel afneemt. Grazen is écht lekker, maar ontdekken en exploreren is zeker ook bekrachtigend voor paarden.

De vraag is dus niet alleen of jouw paard niet gestrest is, maar vooral of de wandeling wel of niet verrijkend is. Hoe verrijkender de wandeling, hoe minder interessant het gras.

Dit is een minder quick-fix tip, maar is wel belangrijk om over na te denken.

 

 

3. Mijn laatste tip

Heb je alle zes tips hiervoor gelezen? En heb je ze allemaal voorzichtig afgewogen en uitgeprobeerd? Dan ben je nu vast klaar voor mijn laatste tip 😉. Mijn laatste tip gaat op de lange termijn niet werken als je de eerste zes tips niet 100% vertrouwd hebt gemaakt, dus zorg ervoor dat dit zeker in orde is.

Oké, dus jij en je paard hebben buiten de tijd van jullie leven. Vogels, nieuwe geuren, af en toe een mesthoopje van een spannend paard, nieuwe uitzichten: jouw paard geniet met volle teugen en neemt alle blij indrukken in zich op. Je hebt bovendien het lekkerste eten van stal bij je (de paardenvariant van Sharp Sharp taartjes). Maar toch blijft hij/zij hangen bij het malse gras…

Ik zou dan druk gebruiken. Omdat ik vaak zonder druk werk, denken sommigen dat ik áltijd zonder druk werk, maar dat is niet correct. Ik werk heel bewust en doordacht met druk, als:

  1.  De situatie bekend en vertrouwd is voor het paard
  2. Het paard niet angstig of gespannen is

Zet lichte druk op het touw en laat meteen los zodra het hoofd van jouw paard 1 cm omhoog gaat. Click en voer de SharpSharp-taartjes beloning. ‘Lichte druk’ is een lastig begrip, maar is makkelijk uit te leggen aan de hand van de reactie van jouw paard. Je houdt de druk zó laag, dat jouw paard niet tegen gaat trekken. En probeer ’t zo te visualiseren:

Jij bepaalt dat er niet meer gegraasd wordt, maar jouw paard bepaalt wanneer er doorgelopen wordt.

Het gaat dus niet om een harde snok aan het touw, maar om een continue lichte druk en begrenzing. Zeker als jouw paard bekend is met positieve bekrachtiging, keuzevrijheid en gezelligheid, leert jouw paard super snel wat de leukste weg is. De druk is nog steeds aversief/vervelend -daar ben ik eerlijk over- maar jouw paard raakt er niet verdrietig of overprikkeld van. Het is een kort moment in een zee van vriendschap en positieve bekrachtiging.

Als je ’t goed doet, heb je minder en minder druk nodig, en loopt je paard steeds sneller mee. Dit proces gaat vlot, dus monitor ’t goed. Gaat het binnen 1 week of na 4 of 5 wandelingen nog niet anders? Dan klopt er iets niet, en daarom zou ik stoppen met het gebruik van druk. In dat geval kan je ’t beste professionele hulp vragen. Je kan mij altijd een video van het gedrag sturen en online instructie inplannen. Of je kan me hieronder een vraag stellen natuurlijk!

 

Succes!