Veilig gras

Paarden opgelet!

Met deze koude temperaturen en lekker zonnetje, loopt het fructaangehalte van het gras op. Hoe zit dat nu precies en waar moeten we deze week op letten?

Fructaan is een soort suiker. Het paard kan fructaan in beperkte mate verwerken. Als er opeens teveel binnenkomt, geeft dit problemen zoals hoefbevangenheid. Hoe dit exact werkt, is enorm interessant, maar voor een andere keer… Eerst de weerswaarschuwing en wat we ermee moeten doen.

Waarom is het momenteel gevaarlijk?

Als het zonnig is, zoals nu, vindt er fotosynthese plaats in het gras. Het gras zet zonlicht en CO2 om in koolhydraten, waar fructaan er eentje van is. De koolhydraten en fructaan zijn normaal gesproken de bouwstenen en worden gebruikt tijdens de groei van het gras.

Het probleem is momenteel de temperatuur. Het is te koud voor het gras om te groeien. Die opstapeling van koolhydraten en fructaan, heeft dus even geen exit. Zoals wij met kerstmis op de bank.

Voorzorgsmaatregelen

Hier komen wat tips. Veilige weidegang gaat natuurlijk over veel meer en is bovendien paard-afhankelijk. Let dus zelf goed op.

  • Gebruik je logica. Staat je paard altijd op stal? Dan is vandaag geen geschikt moment om opeens de hele dag op het gras te staan.
  • De hoeveelheid fructaan wisselt gedurende de dag. Aan het einde van de middag, als het gras de hele dag bezig geweest is met fotosynthese, is de hoeveelheid fructaan aan z’n top. Dat is dus het gevaarlijkste moment van de dag.
  • De nacht en de vroege ochtend geven het minste risico.
  • Houd de fructaanindex goed in de gaten. Als je google’t, kan je per regio in Nederland een schatting van het actuele fructaangehalte vinden.
  • Toch de weide op? Geef ervoor nog (onbeperkt) hooi, dan eten ze wellicht wat minder gras.

Paarden met een geschiedenis van hoefbevangenheid moet je momenteel nog beter in de gaten houden. Vraag je paardenarts bijvoorbeeld voor een passend advies.

Succes!

Bewaren

Bewaren