Frustratie rond voer


Je hoort ’t vaak: mensen willen wel trainen met voer, maar het zorgt voor zoveel frustratie. En dat is natuurlijk ook niet leuk!

Hier 1 gouden tip voor jou:

➠ Voer je paard alsof hij/zij ontbijt op bed krijgt.

“Relax, het voertje komt helemaal naar jou toe. Jij hoeft niets te doen, behalve je mond open te doen.”

Hoe meer jij probeert te veranderen, te sturen en te regelen, hoe stressvoller het voor je paard wordt. Ik voer waar ik graag wil dat het hoofd van het paard is. Vlotjes en vloeiend, maar niet gehaast.

Maar stel: op het moment dat je je voertje wil aanbieden, dus net na de click, wordt je paard opdringerig. Ik zou dan 1001 dingen van jullie twee willen zodat we dat kunnen aanpassen, maar ik zou niet mijn hand met het voertje terugtrekken. Of zelf dichtdoen. Neehoor, jouw paard krijgt gewoon de snacks.

(Oké, behalve dan als ik voor mijn vingers vrees. Maar dan is er wel meer aan de hand dan ‘de juiste voer-positie, nietwaar?)

Nog ’n keertje: ik zou mijn hand niet terugtrekken.

Want je paard denkt na de click: “Yes!!! Ik heb mijn voertje verdiend!!!”.

Kan je je voorstellen wat er in dat hoofd omgaat als hij/zij het voertje ziet op jouw platte hand, maar vervolgens is dat voertje weer weg?

Dan krijg je nog meer frustratie. En daarmee wordt je paard niet meer ontspannen ná de click, terwijl dat wel is wat we zoeken.

Ik probeer dus altijd een paard te laten weten dat ze ontbijt op bed krijgen 🥯🥐🍓☕🥧 :

Zij hoeven geen inspanning meer te doen ná de click. Al het werk is voor mij.

Na verloop van tijd zal je zien dat jouw paard na de click 100% zeker weet dat de snacks wel gaan komen, en dat hij/zij daar helemaal geen moeite meer voor hoeft te doen.

Ontbijt op bed = ontspanning na de click 🙂

ps. Foto door Laura Knoops