Een paard is meer dan een neurotisch vluchtdier

PaardenwelzijnIk ben bij een paard dat ik nog niet eerder heb behandeld. Groot, glanzend, gespierd en één bonk stress. Stilstaan zit er (nog) niet in.

 

Ze danst over erf als we haar uit de paddock halen en naar de poetsplaats brengen. Soms voorwaarts, soms schuin. De eigenaresse probeert af en toe een ruk aan het touw te geven, maar het haalt niets uit. De dansende merrie heeft het amper door. Ze snuift, briest en bibbert gewoon door en gaat helemaal op in haar eigen wereld.

De vrouw loopt erbij, maar heeft eigenlijk geen invloed op richting en snelheid.

The Upside Down

Dit is dan ook de reden dat ik bij het paard gevraagd ben. De eigenaresse wil veilig en ontspannen op het erf kunnen lopen zonder het idee te hebben dat:

 

  • haar paard ieder moment over haar heen kan rennen
  • iedereen naar haar kijkt en haar verwijt niet goed met haar paard om te gaan
  • ze de band met het paard alleen slechter maakt door continu aan haar hoofd te moeten trekken

 

Ik voegde zelf nog iets toe: “Als dit mijn paard was, zou ik willen dat ze zich veilig voelt in haar eigen huis. Ik zou willen dat haar wereld minder angstaanjagend was.

De vrouw kende Stranger Things, dus ik legde verder uit: “Jouw merrie heeft het idee dat ze, net zoals Will, vastzit in the Upside Down.” We moesten even lachen vanwege mijn rare vergelijking, maar het is helaas wel zo. Alles is eng en overal kan een monster zitten. Zo is het natuurlijk niet echt, maar als je het zo voelt, is dat geen fijn leven.

Mijn werk gaat over meer dan training

Hoewel mijn toevoeging niet door de eigenaresse zelf bedacht was, kwam de levenskwaliteit van het paard wel steeds meer centraal te staan in de lessen die hierna volgden. En dit zie ik (gelukkig) steeds vaker. Een bepaald gedragsmatig ‘probleem’ lossen we op door écht naar het paard te kijken in plaats van een nieuw kunstje aan te leren.

Een eerste stap hierin was het bespreken van de achtergrond van het paard als diersoort. Omdat een paard een vluchtdier is, lijkt het voor sommige mensen dat dit angstige gedrag normaal en natuurlijk is. De vrouw zag de angstreacties lange tijd als bijproduct van het “frisse en pittige karakter” van haar paard.

–> Maar overdreven angstreacties zijn niet normaal, en niet natuurlijk. Sterker nog, het is schadelijk om dit gedrag wel als normaal paardengedrag te bestempelen.

Één van de overlevingsmechanismes van het paard is inderdaad vluchten, maar een paard is veel meer dan een neurotisch vluchtdier.

Een paard in het wild heeft wel meer te doen dan 24 uur per dag op de vlucht te zijn. Paarden zijn enorm sociale dieren, met sociale regels en hun eigen culturen. Ze zijn slim en hebben een goed geheugen, wat er allemaal samen voor zorgt dat ze niet van ieder knappend takje in rengalop wegschieten. Ze zijn stoer, rationeel en intelligent.

 

Ik denk dat als wij, als mensen, eerst een andere mindset moeten krijgen. Een gestrest paard is niet leuk, normaal of gelukkig. Een gestrest paard is zielig en heeft een slecht welzijn. In m’n volgende blog beschrijf ik hoe ik zo’n algemene angst meestal aanpak.

Heb je nu al vragen? Stel ze hieronder 🙂 .

1 reactie

  1. […] m’n vorige blog beschreef ik ’t leven van een paard dat een groot deel van zijn of haar leven in angst leeft. […]