Een depressief paard?

Een depressief paard? Het klinkt erg verdrietig, en dat is het ook. Hoe zorg jij ervoor dat jouw paard gelukkig blijft en geen depressie ontwikkelt? Kan een paard eigenlijk depressief worden? Je kan het ze niet vragen, toch?

 

Onderzoek naar depressies bij paarden

Het wordt steeds duidelijker dat paarden ook depressief kunnen worden, zoals mensen. Bij mensen is verminderde activiteit een symptoom van depressie. Ik werd getipt over een onderzoek naar depressies bij paarden, gedaan door een aantal onderzoekers van de universiteit van Bristol (Rochais et al., 2016). De vraag van dit onderzoek luidde of depressieve paarden anders reageren op rare geluiden, zoals pianomuziek en kreten van een baviaan.

Reactie depressief paard

En inderdaad, de depressieve paarden reageerden minder en korter op de onbekende geluiden. Deze paarden lijken dus een beetje ‘uit’ te staan. Raar toch, dat sommige van de dieren die wij voor ons plezier hebben, depressief zijn?

Onze taak

Voor mij geeft deze kennis ons, behalve meer vragen, ook meer verantwoordelijkheid. Als paardeneigenaar kunnen we het namelijk goed verkloten. Hopelijk zorgen wij goed voor onze paarden, zodat zij dit niet hoeven te ervaren! Hoe organiseer jij een rijk, interessant en stimulerend leven voor jouw paard? Spelletjes, wandelen, uitdagende cognitieve opdrachten?

Bewaren

Bewaren