Don’t control your animal, control your environment

Ik las laatst dat gemiddeld 85% van de boodschappen van volwassenen naar kleine kinderen negatief is.

“Nee, dat mag niet!”

“Doe maar eventjes niet!”

“Hey! Doe eens normaal!!!”

Ik schrok hiervan. 85% is écht veel. Hoe zou het zijn om zovaak iets negatiefs te horen?

En hoe is dat met onze paarden? Hoeveel van onze boodschappen naar onze paarden zijn positief en hoeveel negatief?

Ik lette er altijd al op, maar sinds ik deze cijfers ken, ben ik er nog scherper op.

Als ik 85% van de gevallen Joy zou vertellen wat ze niet mag doen, wordt mijn boodschap er niet helderder op, lijkt me.

Begrijp me niet verkeerd, Joy is geen doetje. Ze heeft regelmatig een idee in haar hoofd en trekt zich dan minder van mij aan (Voordat Joy mijn BFF was, was ze één van de merries met het stempel “erg dominant”).

Toch geef ik weinig ‘negatieve boodschappen’ af.

Hoe?

Ik zorg ervoor dat de situatie in ons voordeel werkt 🙂 . Als je ergens eens goed van te voren over nadenkt, werk je altijd met de wind in de rug <3 . Als Joy meer wil grazen en ik meer wil wandelen, zorg ik ervoor dat ze verder weg van het gras loopt. Als Joy wil exploreren maar er ligt iets gevaarlijks, haal ik het gevaarlijke voorwerp weg en laat ik haar d’r gang gaan.

Zo hoorde ik eens “don’t control your animal, control your environment”.

Probeer jij ook onder die 85% te komen?