De poetsplaats

Hoe je vandaag al een betere vriendin voor jouw paard kan zijn

Je paard en jij hebben ergens last van en je bent aan het bedenken hoe je dit het beste kan trainen. Voorbeeld: je paard schraapt continu op de poetsplaats. Het is een rotgeluid, de andere paarden op stal schrikken ervan, het is vervelend voor jou en je paard, en de voorhoeven slijten niet lekker af.

Training zou kunnen helpen! Je besluit om ’t paardvriendelijk aan te pakken en wil goed gedrag belonen. Met je snoepjes staan jij en je paard naast elkaar op de poetsplaats. Vol goede moed geef je je paard een voertje als zij/hij stilstaat. Click – voertje! Het lijkt alleen nog niet echt te werken. Je paard lijkt alleen drukker te worden, omdat zij/hij het voertje NU wil en er niet op wil wachten. In plaats van stilstaan, gaat je paard nóg meer schrapen!
Wat ’n ellende. Dit is niet handig. Dit is niet de bedoeling.

Is er niet een quick fix mogelijk?

 

 

Oplossingen zonder training

Ik houd van trainen. Ik houd van het bedenken van kleine beloningsstapjes, van het observeren hoe ’n paard reageert, van het puzzelen. Maar ik zie ook dat we soms te snel naar training grijpen, terwijl dat helemaal niet nodig is. We hoeven en kunnen niet alle problemen oplossen met trainen. Soms is een oplossing juist zonder training veel dichterbij.

Over welke oplossing heb ik ‘t dan? Ik heb het over vermijden van spanning en frustratie 🙂 .

 

Vermijd de situatie dat jouw paard gefrustreerd raak op de poetsplaats. Zo simpel kan ’t zijn.

 

Als je de situatie rond de poetsplaats verandert, hoef je de reactie van jouw paard waarschijnlijk niet meer te veranderen. Of in elk geval veel minder.

Een paar mogelijke oplossingen:
– De volgorde: leg eerst al je spullen klaar, zoals borstels, zadel, dekje etc. en ga daarna pas je paard halen. Je paard hoeft veel minder lang te wachten en jij hoeft niet uit beeld te lopen. Zorgt waarschijnlijk voor veel minder stress bij jouw paard.

– Probeer eens uit wat je paard doet als je haar/hem een kruiwagen met hooi geeft op de poetsplaats. Het kan zo simpel zijn. Je paard raakt niet meer gefrustreerd, omdat zij/hij wat lekkers te knabbelen heeft en zich niet meer hoeft te vervelen.

– Geef je paard wat meer bewegingsvrijheid. Houd het halstertouw bijvoorbeeld gewoon zelf vast, in plaats van je paard links en rechts vast te zetten op de poetsplaats. Experimenteer met je paard aan één haak vast te zetten. Ik zou het zelf ook niet prettig vinden om mijn hoofd zo weinig te kunnen bewegen. Voor de meeste paarden geldt: hoe meer vrijheid, des te meer rust.

Soms denken we te moeilijk, en vergeten we de makkelijke opties.

 

Imagoprobleem
Vermijden heeft een imagoprobleem. Het wordt vaak gekoppeld aan lafaards en aan niet-capabele mensen. Maar dat is natuurlijk niet waar. Het is een prima strategie voor bepaalde problemen. Mensen hebben een bizar groot hoofd vanwege grote hersenen, en dit zorgt ervoor dat we situaties goed kunnen over-denken en inschatten. Als we op deze manier een stress-vrije poetsplaats kunnen creëren, is het toch onhandig om dat niet te doen? Voordat we gaan trainen, is het belangrijk dat de situatie geoptimaliseerd is. Werk slimmer, niet harder 😉 .

 

In deze blog ging ’t voorbeeld over de poetsplaats, maar het achterliggende idee is op heel veel situaties van toepassing. Jaagt jouw paard alle andere paarden weg als je haar/zijn eten aan het klaarmaken bent? Vermijd de frustratie van jouw paard, en zet haar/hem alvast apart voordat je gaat rammelen met bakjes en voertonnen. Schrikt jouw paard iedere keer van de heg? Kijk of je de heg niet kan verlagen of een mooi gat in kan knippen, zodat je paard op z’n gemakje door de heg heen kan kijken.

 

Kijk eens kritisch naar jullie dagelijkse spanningspunten, en kijk of je er vandaag al iets aan kunt doen om een betere vriendin van jouw paard te worden.

 

2 reacties

  1. Arna van Eekelen op 6 juli 2020 om 10:41

    Het is soms zo makkelijk he ! dank je wel weer voor een zo logisch en gemakkelijk maar o zo soms niet gezien issue wat je op kan lossen !
    Even samen werken met m’n zusje en maar eens op een afstandje kijken waar we elke keer tegen aan lopen als er een probleem ( reactie ) op doet wat niet fijn is voor mij of mijn paard, en voor oplossingen kijken ! ….tja zo makkelijk is het Suzy …..dank je wel X    • suzydeurinck op 6 juli 2020 om 10:47

      Yes! Graag gedaan! Bedankt voor je reactie 🙂