Wat is clickertraining voor paarden?

Fotos

Clickertraining is een paardvriendelijke manier van paardentraining. In clickertraining beloon je het moment dat het paard het juiste gedrag laat zien. Om het voor jouw paard duidelijk te maken welke seconde precies de beloning opleverde, "markeren" we dat moment met het geluidje van de clicker. Alsof we er een foto van maken.

De clicker zelf is niet zo belangrijk eigenlijk. Je kan ook een woordje gebruiken, of een ander opvallend geluidje, zoals een tongklik. Zolang het maar duidelijk is voor jouw paard.

Clickertraining wordt al jaren veel gebruikt bij honden, en werkt ook erg goed bij paarden.

Trainen met beloning

Na het geluid van de click volgt de beloning. Het paard bepaalt wat een beloning is, en wat niet. De meeste paarden vinden klopjes op de hals niet zo fijn. Dat gebruiken we dus niet! Meestal werk ik met een ruwvoerbrok, zoals een hooibrokje of een luzernebrokje.

Mythes over Clickertraining

Vaak hebben mensen bepaalde ideeën over clickertraining, die niet juist zijn. Zo hoor ik vaak: "Maar ik wil dat het paard het voor mij doet, niet voor het snoepje."

En ik snap het helemaal! Ik wil ook dat mijn paard onze relatie belangrijk en leuk vindt! Wat mensen alleen vergeten, is dat een paard in training zonder voer vaak het gewenste gedrag laat zien omdat we druk gebruiken.

Er zijn twee opties: óf je paard doet iets omdat je druk gebruikt, óf omdat je iets lekkers aanbiedt. Voor mij lijkt het werken met voerbeloning dan 't leukste!

Hoe krijg ik mijn paard relaxed tijdens clickertraining?

Frustratie en opdringerig gedrag zijn niet fijn. Tijdens de clickertraining mag een paard relaxed, tevreden en blij zijn. Als dit niet het geval is, gaan we kijken waarom dat is.

Er zijn veel verschillende oorzaken en oplossingen. Eén van de belangrijkste is dat mensen met voer belonen dat te lekker is. Het paard kan zich dan niet meer zo goed concentreren, omdat het alleen maar aan de snoepjes kan denken. Daarom werk ik altijd met een voerbeloning die maar matig lekker is. Bovendien moet een paard altijd een goed gevulde ruwvoerbuik hebben voordat je gaat beginnen. Clickertraining met een paard met honger is niet mogelijk.

Ontwerp zonder titel (2)

Do's en Don'ts

Wat je wel mag doen

  • Zorg dat je paard goed veel ruwvoer gegeten heeft voordat je begint.
  • Zoek een geschikte plek om de clickertraining te oefenen. De plek moet ruim en veilig zijn. Ideaal gezien is je paard los.
  • Gebruik een handig heuptasje om je voertje uit te pakken. 

Wat je niet mag doen

  • We corrigeren opdringerig gedrag niet. Clickertraining is positief en leuk, dus als jouw paard iets doet wat we niet willen, straffen we niet. Als je paard gefrustreerd raakt, zoeken we samen naar de oorzaak van de emoties.
  • Hoe leuk het ook lijkt: begin niet zomaar met verschillende gedragingen aan te leren. De basis van clickertraining is rust, tevredenheid en ontspanning. Pas zodra deze basis er in, kan je aan bepaalde oefeningen gaan werken. In de Starterskit Clickertraining leg ik je alles uit over deze ontspannen basis en hoe je dit jouw paard aanleert.

Hulp bij clickertraining

Wil jij de band met jouw paard verbeteren en samen aan leuke trainingsdoelen werken? Ik help je graag om ontspannen aan de slag te gaan met de clicker. Dat kan op een aantal manieren.

Klik hier voor mijn tarieven.

Coco
logo deurinck_normaal

Ik help paardenprofessionals & eigenaren met het vergroten van kennis over emotioneel paardenwelzijn. Zodat we veiliger, met minder stress en meer empathie 't werk kunnen doen. Samen verbeteren we het paardenwelzijn in Nederland!

© 2015 – 2022 Deurinck | Algemene Voorwaarden | Privacy Policy