Ambities in ’n andere vorm

Ik weet ’t nog heel goed: op de middelbare school was er een meisje waarvan iedereen zei dat ze zo ambitieus was. Ze werkte hard en haalde hoge cijfers. Ik werkte zelf niet zo hard, en haalde (meestal) ook geen hoge cijfers. Ik was vaak zelfs niet eens aanwezig op school!

Maar toch voelde ik me ambitieus.

Alleen niet in de conventionele zin van het woord.

Mijn belangrijkste taak op de middelbare school, was achterhalen wie ik was en hoe ik mezelf kon ontplooien tot een tevreden mens. Een mens met een bijdrage aan mijn omgeving en de maatschappij. En hierin was ik erg ambitieus!

Dit ging alleen -voor mij persoonlijk- niet samen met veel schooltijd.

En zo ervaar ik het ook in mijn werk en omgang met paarden.

Joy kent niet zoveel ’trucjes’, we rijden nooit en wedstrijden (in welke vorm dan ook) liggen totaal niet in ons huidige vaardighedenpakket.

Maakt dit ons doelloos en niet-ambitieus? Oh nee, zeker niet!!!

Vandaag is de dierenarts geweest voor Joy. De rare plekjes op haar huid gingen niet weg, en bleken een schimmel te zijn. Nadat lokale behandeling niet helaas voldoende had aangeslagen, had ik (ook met het oog op mogelijke verscherpte maatregelen) besloten haar te laten vaccineren tegen deze schimmel.

Eerlijk gezegd wilde ik het niet uitstellen tot na het virus. Ze heeft best een aantal heftige kale/schilferige plekken, dus ik zag het niet zitten om het nog verder uit te stellen.

Tijdens onze afspraak opperde de dierenarts om ook een bloedonderzoek te doen, als dat zou lukken met 1.5 meter afstand tussen haar en mij.

En toen realiseerde ik me het.

Joy en de dierenarts kunnen dit prima samen.

DIT is precies waarvoor Joy en ik al jaren hebben getraind.

Joy snapt hoe de wereld werkt en weet dat er soms rare dingen moeten gebeuren. Joy weet dat de mensen -in elk geval als ik erbij ben- nooit kwade bedoelingen hebben. Joy begrijpt dat ze soms alleen even mag wachten.

Zonder aangeleerde hulpeloosheid.

De dierenarts was enorm zacht en communicatief, en heeft in een prachtig luchtige conversatie Joy niet alleen gevaccineerd, maar ook bloed afgenomen. Jep, 2x een prik, waarbij de naald voor het bloed afnemen natuurlijk wel eventjes erin moet blijven. Geen enkel probleem.

Ik stond op meters afstand en niemand had het touw vast. Joy kon alle kanten uit gaan, zoals naar het malse gras, maar wist dat stilstaan de betere optie was.

HIER ligt mijn ambitie. Mijn doel is een duurzame relatie met dieren, waarin het dier niet door dwang en druk klein gehouden wordt. En ik zie nu in hoe mooi deze foto daarvan het bewijs is <3 .